Over halvparten av alle nordmenn spiller hos utenlandske tilbydere av sports- og underholdningsspill på nett. Norske myndigheter har hverken kontroll på problemspill eller på potensielle skatteinntekter.

Av Carl Fredrik Stenstrøm, Generalsekretær i Norsk Bransjeforening for Onlinespill – publisert i Avisa Oslo 21. januar 2021

https://www.ao.no/oslo-trenger-en-ny-spillregulering/o/5-128-27162?key=2021-01-22T06%3A12%3A35.000Z%2Fretriever%2Fac0fad1207c69518a9ad32f6563a1ccd9894ef45

I Oslo alene ville idrett, frivillighet og kultur fått over en kvart milliard mer i inntekter hvert eneste år dersom vi hadde regulert spillmarkedet bedre. Enerett på pengespill i Norge overlever ikke møtet med digitalisering og ny teknologi når over halvparten av omsetningen på pengespill i Norge skjer utenfor Norges grenser. Det er ingen tjent med, derfor må norske spillere flagges hjem.

Norsk Tipping og internasjonale tilbydere sport- og underholdningsspill er sånn cirka like store i Norge. Over 250 000 nordmenn spiller ifølge Lotteritilsynet hos andre aktører enn Norsk Tipping- utenfor dagens enerett. Våre egne tall viser at Lotteritilsynets anslag er lave.

En undersøkelse fra Universitetet i Bergen (2020) understreker behovet for en ny, bedre og mer ansvarlig regulering av spillpolitikken i Norge. Undersøkelsen viser at 55 000 nordmenn har problemer med spill, og 122 000 er i risikosonen for å få problemer. Det er en stor økning fra 34 000 problemspillere fra forrige undersøkelse i 2015. Problemspillere finnes i alle leire og er overrepresentert i for eksempel Belago fra Norsk Tipping, databingo i bingolokaler, bingo på internett og kasino på nett. Utviklingen er bekymringsfull, og vi som samfunn må ta den på alvor.

Det store spørsmålet er om det er mulig å kvele denne utviklingen. I dag har Lotteri- og stiftelsestilsynet ansvar for å føre tilsyn med spillmarkedet. Men kontoret i Førde klarer ikke å etablere barrierer i en grenseløs digital verden. Norge er i selskap med Finland som de eneste to landene i Europa som fremdeles forsøker å opprettholde monopolet. Tallene fra Universitetet i Bergen som viser at veksten i det norske spillmarkedet foregår på nett, utenfor dagens enerettsmodell. Dette viser at det såkalte monopolet ikke er fremtidens løsning.

Denne høsten er det Stortingsvalg, og partiene bør se fremover mot fremtidens spillregulering. Bør vi akseptere premisset som en grenseløs digital verden har satt? Eller bør vi tviholde på gammeldagse monopoler som ikke fungerer? Vi tror på at det første vil være bedre for å håndtere spilleproblemer, og for å finansiere kultur, idrett og folkehelse.