Alle som kjenner meg, vet at jeg har et stort hjerte for hestesporten. Derfor gjør det vondt å se hvordan Rikstoto nå er blitt et offer og en kasteball i spillpolitikken.

Innspillet er publisert i Trav og Galopp-nytt 12. februar 2021, av: Carl Fredrik Stenstrøm er Generalsekretær i Norsk Bransjeforening for Onlinespill (NBO) og tidligere kommersiell direktør i Norsk Rikstoto.

https://tgn.no/artikkel/look-to-sweden-det-er-ingen-skam-a-snu/

Med den såkalte enerettsmodellen var den opprinnelige idéen å verne om Norsk Rikstoto, slik at hestesporten skulle være sikret en trygg, forutsigbar og god inntektskilde. I dag er denne tryggheten erstattet med usikkerhet og kraftig inntektsfall. Taperen er hele det norske hestemiljøet.

Det pussige er at spill på hest har en meget positiv utvikling hos vårt broderfolk. Og som følge av norske endringer så er det stadig flere norske spillere som «flagger ut» fra Norge og Norsk Rikstoto – de finner simpelthen andre måter å spille på hest.

“Mitt hovedpoeng er at enerettsmodellens tid er over”

ANBEFALER ENDRING

Mitt hovedpoeng er at enerettsmodellens tid er over. Dessverre er Norsk Rikstoto i ferd med å bli denne gammeldagse modellens første offer. Jeg vil derfor anbefale Rikstotos grunnleggere Det Norske Travselskap og Norsk Jockeyklub om å endre holdning – og heller bli med i arbeidet for å innføre en ansvarlig lisensmodell for spill i Norge.

Jeg er ikke alene om å mene dette. Jeg tror faktisk det ulmer ganske kraftig i hestemiljøet som følge av konsekvensene enerettsmodellen påfører sporten. Det var med stor interesse at jeg i fjor leste TGN-intervjuet med tidligere styreleder i Norsk Rikstoto, Mattis Asplin, som også mener tiden er moden for en annen politikk på dette området.

ATG LYKKES MED LISENSMODELL

I Sverige har den svenske hestesporten gode kår om dagen. Nå er det to år siden ATG ble underlagt en lisensmodell, slik vi også ønsker oss her til lands. Det må sies å ha vært en suksess. ATG står sterkere enn noensinne – og det i et marked som nå er åpnet for regulert og ansvarlig konkurranse.

ATG var selv forutseende og så at verden var i endring. Derfor var de med på å drive fram den nye reguleringen som nå må sies å ha blitt en suksess. Faktisk så var både det svenske «Norsk Tipping» og det svenske «Rikstoto» pådrivere for dagens lisensmodell.

Vi vet at det kan føles fjernt å endre et gammelt standpunkt. Men vi har likevel et ønske om å invitere til en endringsprosess som kan revitalisere spill på hest i Norge – og dermed bidra til å styrke hestesporten.

KREVER MOT

Det er ingen skam å snu. Vi som representerer lisens-forkjemperne, tror det er bedre for både Rikstoto og hestesporten å samarbeide om å innføre en ny modell. I Sverige klarte de altså dette kunststykket, med gode resultater. I stedet for å stå splittet på hver sin side i spillpolitikken har både ATG og Svenska Spel blitt medlemmer – og står sammen i samme bransjeforening som ComeOn og Betsson.

Vi forstår at det krever mot å endre på gamle sannheter. Men jeg håper for hestesportens del at det nå våges å tenke nytt – også her hjemme i Norge. Sammen kan vi kjempe for en ny spillpolitikk med en lisensmodell som vil være til gagn for både spillere, samfunn og formålsmottakere.