Etter at det finske travselskapet fredag valgte å bli med i en lisensmodell, framfor å bli en enerettsmodell, er det mange aktive i Norge som har lurt på hva det innebærer å være i et lisenssystem.

Dette intervjuet er publisert i Trav og Galopp-nytt 8. februar 2024 og kan leses her

Vi har spurt Carl Fredrik Stenstrøm. Han var ansatt i Rikstoto i over 20 år, og de siste årene som kommersiell direktør, og ansett som stiftelsens kronprins etter Harald Dørum. I dag er Stenstrøm generalsekretær for Norsk Bransjeforening for Onlinespill (NBO) og representerer «den andre siden» – altså de aktørene som ønsker å komme inn i de norske markedet ved en eventuell lisensmodell.

– Selv om jeg nå jobber for mine medlemmer som er spillselskaper utenfor enerettsmodellen, betyr det ikke at mitt hjerte for trav- og galoppsporten slår svakere enn hva det gjorde da jeg jobbet for Rikstoto. Jeg synes tvert i mot at det er veldig leit at sporten opplever trange økonomiske tider og at det må finnes en annen vei ut av den situasjonen man er i, sier Stenstrøm som også er medlem i Oslo Travklubb.

– Hvorfor tror du den finske travsporten valgte et lisenssystem framfor enerettsmodellen?

– Jeg skal ikke framstå som noen synser i dette spørsmålet. Men hestesporten i Finland har tatt en beslutning. Den vurderingen må trav- og galoppsporten i Norge også ta. I det minste må de sette seg inn i den reelle situasjonen. Jeg har bedt om et møte med den norske travsporten, men det har aldri passet. Jeg jobber for selskaper som ønsker et omregulert spillmarked i Norge, som vi ser i hele Europa, og hvor Finland nå går for en lisenssystem. Veikkaus-direktøren Olli Sarekoski uttaler at markedet må omreguleres. I 2017 uttalte direktørene for Svenska Spel og ATG i Sverige akkurat det samme. Dagens norske regulering har gjort svært lite for at trav- og galoppsporten skal få bedre rammevilkår. Det bør sporten ha i mente.

– GODT AV KONKURRANSE

– Hvordan skal trav- og galoppsporten sikre seg overføringer i et lisenssystem?

– Både Unibet og Svenska Spel har inngått avtale med Svensk Travsport. De betaler en avgift til Svensk Travsport for å bruke deres produkter. Det er avtaler som regulerer dette, og der Svensk Travsport sitter på alle rettigheter og bestemmer hvem som skal få selge deres produkter. At ikke norsk hestesport har full kontroll på sine rettigheter er bekymringsverdig for sportens del.

– Hvordan ser du for deg framtiden her?

– Den spennende utviklingen nå er hvordan hestesporten i Norden finner et godt samarbeid, med tanke på å sikre sine rettigheter og sine verdier i et konkurranseutsatt marked.  Dette vil bli viktigere og viktigere. Jeg noterer meg at det finske travselskapet «Suomen Hippos» uttaler seg om dette i sin pressemelding fredag hvor de skal søke en nordisk samarbeidspartner.

– Tror du det blir ATG?

– Det er nærliggende å tro at det blir ATG, ja!

– Hvilken rolle ser du for deg at Rikstoto vil spille i et eventuelt lisenssystem?

– Jeg håper de vil komme til å være like konkurransedyktige som ATG har vært i det svenske lisensmarkedet. Det er ikke bare noe jeg sier, men noe jeg også håper for den norske sportens skyld. Så er det slik at Rikstoto helt sikkert vil ha godt av konkurranse for å bli bedre, sier Carl Fredrik Stenstrøm.