Kampen for Ansvarlighet

Han fikk hestedilla som guttunge og ble «kronprins» i Norsk Rikstoto. Nå jobber han for å endre hele det norske regelverket for sports- og underholdningsspill.

 

Møt generalsekretæren i Norsk Bransjeforening for Onlinespill (NBO) til en liten sommerprat.

 

1. Hva er årets ferieplaner?

–I år dropper vi Spania og satser på Norges-ferie, slik som de fleste andre. Skal besøke vårt vakre nord sammen med familien – hvor vi skal bo i en rorbu i Ballstad (Lofoten) i nesten to uker. Det ser jeg virkelig frem til!

 

2. Vi må jo spørre, hva er det du foretrekker å spille på innen sports- og underholdningsspill?

–Med min bakgrunn fra hestesporten så må jeg svare det å spille på hest. Det er underholdende å ha levert et spill på en lørdag og kunne følge løpene underveis. I tillegg blir det odds-spill og gjerne på mine favorittlag som er Liverpool og Kongsvinger.

 

3. Hvorfor begynte du som generalsekretær i NBO?

–Fordi fire store aktører innenfor pengespillområdet samlet seg og ønsket en felles satsning som skulle jobbe for en omregulering av det monopolet vi har i dag. Monopolet er meget begrensende, noe jeg selv opplevde som Kommersiell direktør i Norsk Rikstoto.

–Det at fire toneangivende aktører ønsket meg til å lede dette arbeidet i Norge var både smigrende –  og også enkelt å si ja til. Det siste 1,5 året har gått utrolig fort og jeg har aldri sett meg tilbake!

 

4. Har du et råd til norsk idrett når det gjelder spillpolitikken?

–Ikke påta dere rollen og ansvaret for å snakke om spillansvar, det ansvaret ligger hos regulatøren og hos alle spillselskapene. Mine medlemmer er underlagt strenge regler for spillansvar og ingen av oss ønsker at nordmenn skal spille bort penger de ikke har råd til å tape.

 

5. Hva har dere oppnådd det siste året?

–NBO har etablert seg som en tydelig og troverdig stemme i debatten omkring pengespill og regulering og vi har samlet alle aktørene. Vi opplever at vi er en organisasjon man ønsker å lytte til, og vi bringer fakta til bordet. Dessverre så er det fortsatt mange myter og mangel på kunnskap omkring pengespill i Norge.

 

6. Hva var det som brakte deg inn i spillbransjen?

–Fader’n! Da jeg var 11 år gammel var jeg sammen med broren og faren min på Solvalla Travbane på første juledag. Vi vant 21 000 – det var stort! Jeg sparte min andel på kr 7000 som gikk til å kjøpe min første bil.

–I 1990 fikk jeg jobb for ATG i Sverige (svenske Rikstoto), rett etter videregående. Var heldig å få jobbe der noen år før det ble to år i California for et selskap som produserte spilleterminaler og spillesystemer til Lotteri og Hestespill-industrien globalt. Etter noen år i Cap Gemini med oppdrag for Forsvarets Tele og Datatjeneste, ble jeg tilbudt jobb i år 2000 hos Norsk Rikstoto og der ble jeg frem til januar 2019.

 

7. Hva betyr spillansvar for deg?

–Det er helt avgjørende å levere på spillansvar. En av mine kolleger på 90-tallet hadde alltid en rull med tusenlapper med seg. Jeg syntes det var veldig spennende som 19-åring, men det tok ikke lang tid før jeg forstod at det var store utfordringer knyttet til disse pengene. Dessverre så gikk det ikke bra, han mistet jobben osv. Slike historier er det ingen som ønsker seg. Fordelen med dagens teknologi, er at vi kan forhindre denne type saker på en helt annen måte enn i 1990.

 

8. Har du noen gang vært i tvil om det er riktig å jobbe for denne bransjen?

–Min tidligere sjef gikk ut og sa at han skulle gjør alt han kunne for å gjøre meg arbeidsledig da jeg sluttet i Rikstoto. Det viser hvor mye følelser det er knyttet til dette i Norge. Nei, jeg har aldri vært i tvil – og når medlemmene av NBO også samlet seg om å forplikte seg til vår code-of-conduct, så betydde det mye for meg.

 

9. Hvordan oppfatter du kulturminister Abid Raja i denne saken?

–Vi har flere ganger invitert oss til et møte med Kulturministeren for å diskutere en ansvarlig spillpolitikk. Jeg mener at Granavolden-plattformen i praksis ikke følges opp, noe som er dypt beklagelig. Der står det tydelig at man skal gjennomføre en bred ekstern evaluering av dagens modell. Dette er ikke gjort! Vi håper at Kulturministeren kommer til å følge opp politikken i Granavolden-plattformen og tar gjerne et møte med ministeren for å diskutere dette.

 

10. Hvordan skal NBO klare å endre norsk politikk på dette området?

–Gjennom å systematisk jobbe med å spre kunnskap og innsikt til alle interessenter. Vi kan ikke se bort fra erfaringene i andre europeiske land og ikke minst våre naboland, Sverige og Danmark. Der har man løftet forbrukerbeskyttelse til et nytt nivå.

–Fra 2015 – 2019 så har man havnet i en situasjon hvor antall problemspillere i Norge har økt med over 60%. Og det er i en periode hvor Lotteritilsynet har gjennomført flere forsøk på å stanse Ola Nordmann fra å spille hos internasjonale tilbydere. Det vi nå ser, er at økningen av problemspillere ligger primært på spill som leveres fra Norsk Tipping.

 

11. Hvordan tror du høsten kommer til å bli?

–Spennende! Vi skal blant annet svare på høringen om ny pengespillov, det ser jeg frem til. Vi skal fortsette vårt arbeid med å sikre at alle aktører innenfor dette spennende området sitter med kunnskap og innsikt. Og vi skal være en tydelig stemme i debatten!

 

12. Hva er dine to beste argumenter for å endre norsk spillpolitikk?

  1. Bedre forbrukerbeskyttelse og spillansvar
  2. Mer penger til norsk bredde og toppidrett