Adam Kirstein Reuterswärd skulle gi seg med spillingen så fort han tok toppgevinsten på 500 kroner på automaten. 10 millioner tapte kroner og en fengselsdom senere samarbeider han med spillselskaper for at andre skal komme ut av de samme problemene han selv hadde.
– Spill kommer aldri til å bli forbudt. Da hadde det vært dumt om vi ikke samarbeidet med selskapene, utvekslet erfaringer og kom med våre perspektiver på hvordan de kan bli bedre på å motvirke problemspill. Vi tror vi trenger samarbeid for å utgjøre en forskjell,. sier Adam Kirstein Reuterswärd.
I en ny podcast fra NBO forteller han om hvordan organisasjonen han leder, Spelfriheten, jobber med å hjelpe spilleavhengige. Det inkluderer samarbeid med spillselskaper i en lisensregulering Reuterswärd mener gir myndigheter og behandlerapparat bedre forutsetninger for å motvirke, fange opp og ta tak i problemspill.
Positive til omregulering
– Vi stilte oss positive til omreguleringen fordi vi da kunne få de ulike selskapene inn under samme lovgivning og kontrollmyndighet. Det ville gi bedre forbrukerbeskyttelse og sørge for at vi kunne få ansvarlighetstiltak som omfattet hele markedet. Det var ikke mulig slik situasjonen var i Sverige.
Utfordringene Sverige sto i den gang, er de samme vi nå har i Norge – der så mye som halvparten av onlinespillene settes hos aktører utenfor den nasjonale enerettsmodellen. Fra 1. januar 2019 gikk de over til over til en lisensregulering som ifølge svenske myndigheter har gitt økt politisk kontroll.
– En berg og dal-bane
Kontroll har også Reuterswärd endelig fått etter mange år med spilleproblemer. Fra automatspill i ungdomsårene via poker til onlinekasino, har fellesnevneren vært at han aldri har greid å håndtere gevinster og gi seg mens leken var god.
Ikke da han endelig fikk toppgevinsten på 500 kroner på automaten. Ikke da han etter noen års pause vant en årslønn nesten på direkten.
– Det har aldri vært nok. Og det kjennetegner vel spilleavhengige, vi har det alltid travelt med å spille mer. Dette har hengt over meg og preget livet mitt, livet til familien og omgivelsene mine. Det har vært en berg og dal-bane med mange kræsjlandinger, sier Reuterswärd.
Norske spillere ber om hjelp
I podcasten kan du høre om hvordan bunnen ble nådd med 10 tapte millioner, underslag fra eget selskap og fengselsstraff. Men også hvordan det ble vendepunktet, hjelpen han fikk og hvordan det inspirerte til å starte Spelfriheten sammen med mannen som hadde behandlet han.
I dag får de mellom 600 og 1000 henvendelser hver måned – også fra Norge.
– Vi har sagt fra dag én at vi ikke ser spillselskapene som djevelen, men som hvilke som helst andre selskaper. For om vi tar meg selv som eksempel; jeg har familie og venner som spiller for underholdning. og kan håndtere det. Jeg kunne ikke det, og det er der vi må begynne.